sobota 3. januára 2015

J.R.R. Tolkien a Oratórium v Birminghame

Dnes 3. januára 2015 je 123 rokov od narodenia J.R.R. Tolkiena, autora svetoznámych bestsellerov Hobbit či Pán prsteňov. Jeho životné osudy sú úzko spojené s birminghamským Oratóriom založeným blahoslaveným J. H. Newmanom. Vyberáme niektoré skutočnosti z jeho života:


"Matka (J.R.R.Tolkiena) čoskoro objavila birminghamské Oratórium, veľký kostol na predmestí Edgbaston, o ktoré sa staralo spoločenstvo kňazov. Určite medzi nimi nájde priateľa a chápavého spovedníka. A čo viac: k Oratóriu patrilo Gymnázium svätého Filipa, ktoré spravovali tamojší kňazi, kde bolo školné nižšie ako u Kráľa Edwarda a kde mohli jej synovia dostať katolícku výchovu. A (čo bol rozhodujúci faktor) hneď vedľa školy bol dom na prenájom. A tak sa začiatkom roku 1902 s chlapcami presťahovala z King's Heath do Edgbastonu a Ronald a Hilary, v tej dobe vo veku desiatich a ôsmich rokov, boli zapísaní do Školy svätého Filipa. Birminghamské Oratórium zriadil v roku 1849 John Henry Newman, vtedy čerstvo obrátený na katolícku vieru. Medzi jeho stenami strávil posledné štyri desaťročia svojho života a v roku 1890 tam zomrel. V roku 1902 nad vysokými sálami Oratória v Hagley Road stále ešte trónil jeho duch a k spoločenstvu patrilo ešte stále veľa kňazov, ktorí bývali jeho priateľmi a slúžili pod ním. Jedným z nich bol vtedy štyridsaťtriročný otec Francis Xavier Morgan, ktorý krátko po tom, čo sa do obvodu prisťahovali Tolkienovci, prevzal povinnosti farára a prišiel na návštevu. Mabel v ňom čoskoro našla nielen chápavého kňaza, ale aj cenného priateľa." (Humphrey Carpenter, J.R.R.Tolkien, Životopis)

"Matka ochorela na cukrovku. ... Otec Francis Morgan podal návrh. V Rednale, dedinke vo worcesterskom grófstve niekoľko míľ od Birminghamu, dal kardinál Newman postaviť skromný vidiecky dom, ktorý slúžil pre rekreáciu kňazov z Oratória. Bolo to ideálne prostredie... Ako keby sa vrátili späť do Sarehole. Chalúpka stála v kúte tichej vidieckej plošinky a za ňou sa rpzprestierali zalesnené pozemky rezidencie Oratória s malým cintorínom pri kaplnke, kde boli pochovaní otcovia z Oratória i sám Newman. Chlapci mali na pozemky voľný prístup a mohli sa túlať ešte ďalej, po strmých chodníkoch vedúcich medzi stromami na vysoký kopec Lickey.... Otec Francis ich často navštevoval. ... sedával na brečtanom obrastenej verande rezidencie Oratória a pofajčieval z veľkej fajky z čerešňového dreva; "bolo to tým pozoruhodnejšie", spomínal si Ronald, "že nikdy nikde inde nefajčil. Možno tu má dôvod moja neskoršia fajkománia. ... Bol to idylický život." (Humphrey Carpenter, Životopis...)

"Moja drahá matka bola ozajstnou mučeníčkou, a nie každému Boh dopraje ľahkú cestu k svojim veľkým darom ako Hilarymu a mne, keď nám dal matku, ktorá sa upracovala a utrápila k smrti, len aby zaistila, že zachováme vieru." (J.R.R.Tolkien deväť rokov po smrti svojej matky Mabel)